fredag 19. april 2013

Litt av hvert om litt av hvert.


En hver årstid har sine fordeler og ulemper som vi som lever i den tempererte sonen må finne oss i enten vi vil eller ikke. Det har vært en lang vinter her i Skandinavia og også lenger sørover i Europa har man slitt med kaldt og rått vær. Trekkfuglene har dempet trangen til å fly nordover og av de få som prøvde seg i mars var det flere som omkom pga frost og matmangel. Her i nedre Telemark hvor jeg bor har nå endelig våren kommet for fullt og snøen forsvinner raskt på jorder og i sørvendte skråninger i åsene rundt byen. I skyggefulle baklier vil det nok ta lenger tid før de siste rester av vinteren forsvinner. Isen ligger ennå på vannene og vadefuglene som skal hekke i blinkende tjenn og innsjøer må gjøre vendereis til kysten eller åpne elver og bekkeos. Da jeg hørte rugdas(woodcock) spesielle låter da den trakk over hustaket her en kveld ble jeg varm om hjertet. Den fører med seg så mange gode minner om overnatting ute i skogene, på fisketurer, tiur(capercaillie) og orrfugl(grouse)-leik, vandringer i villmarka og timevis venting i kamoteltet på at storlomen(loom) kan bli festet til kamerabrikka. Rugda kommer  som en mørk skygge mot en gråsvart sommernatt og bidrar på sitt vis til den trolske stemningen vi setter slik pris på da de fleste andre fugler sitter på nattekvist.

Kamuteltet har stått på myra fra oktober til nå i april og bærer litt preg av det. Det var museår i fjor høst fram til juletider og de hersens små gnagerne beit i stykker både snorer og teltduk samt stolen jeg satt på. Teltet frøys fast i tjukk is pga en varmeperiode og det samme med trestativet mitt. Den ene teltstanga er knekt. Måtte hogge løs teltet i går mens stativet fremdeles står fast i isen.

 Dessverre fikk jeg aldri besøk av noen hønsehauk og det ble som oftest “bare” bilder av nøtteskriker og meiser(jays and tits). Heldigvis og litt uventet var en kongeørn(golden eagle) innom noen dager ved nyttårstid og Langfredag i påska kom en annen kongeørn på kort visitt. Interessen for å bruke masse tid til slik fotografering er nok fremdeles til stedet men jeg ser jo at det går på bekostning av andre fotoprosjekter jeg kunne tenke meg. I første omgang vil jeg se om jeg finner et annet egnet sted hvor det er større mulighet for at hauken dukker opp så får vi se hvordan det går videre. J


 Rugdetrekk (woodcock late in the evening)


 Senvintersbilde av skogsbilveien inn til
åteplassen. Fullmåne og Orion i bakgrunnen.


 Flaggspett, hann (great spottet woodpecker, male).


Nå mot våren ble nøtteskrikehannene (jay) veldig yre og  gjorde 
seg vakre for damene. 

 Ravn (raven) med matbit.

 Kongeørn (Golden Eagle)


 Åteplassen. Overvann etter snøsmelting. Teltet er reddet men 
stativet står fremdeles fast i isen.


 Ekorn (squirrel) i snøvær.



To rådyrbukker (rawdeer, males) i snøvær.

 Sel på Mølen.


Fra Mølen. 


Hvit blåveis (white hepatica). 


Blåveis (hepatica).


5 kommentarer:

  1. Trivsam läsning och fin bildserie du bjuder på !
    Ha en fin helg !

    SvarSlett
  2. Det kan gå litt skeis til tider og man går litt lei. Flott bildeserie der jeg liker 8, 9 og 11 spesiellt godt.

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Hei..
    Flott fortalt, etterfulgt av noen fine bilder.
    Staslig kar den Nøtteskrika.
    Mvh
    Jarle

    SvarSlett
  5. Många fina bilder! Nötskrikan ser rolig ut med håret som står upp :))

    SvarSlett