tirsdag 26. februar 2013

ULVEJAKT


Første februar i år ble en ung hannulv på 45 kg skutt i Nome i Telemark på grensen mot Drangedal etter en intens jakt der ca. 80 jegere deltok. Ulven hadde de siste ukene blitt observert i området Bamble, Skien, Nome og Drangedal. Formannen i Telemark Senterparti – Beate Marie Dahl Eide – roste jaktlaget for en utmerket innsats og kalte dagen for en historisk dag...... Det er 150 år siden det sist ble skutt en ulv i Telemark.
Stortinget har bestemt at Telemark er et av de områder som skal være ulvefri sone. Derfor ble det raskt innvilget lisensjakt på denne unge ulven som ikke visste noe om den fatale bestemmelsen den gjorde når den trakk vestover fra grensestrøkene mot Sverige. Den fikk ikke en gang en mulighet til eventuelt å vende tilbake til tryggere omgivelser men måtte altså drepes så raskt som mulig, midt på vinteren da alle sauer er trygt plassert i fjøset. At 80 jegere sto på for fullt dag og natt for å få “æren” av å skyte en ulv er kanskje ikke så rart. Det ligger vel i mange jegeres natur at det å skyte den største, det sjeldneste, det farligste vil ved siden av egen tilfredsstillelse også føre til en viss høyere aktelse fra sine medjegere jfr. vår egen kjære hobby som fotografer. Derimot syntes jeg det er ganske uforståelig at Stortinget virkelig har gått til det skritt å innskrenke ulvens frihet så drastisk her i Sør-Norge. Det ligger i ulvens natur at den trekker ut for å danne sitt eget revir og lignende hendelser som denne vil nok jevnlig skje i fremtiden. Jeg skammer meg faktisk på menneskets vegne at det ikke skal være mulig å kunne leve med dette stolte dyret i våre skoger.

Jeg leser i kveld i nettavisene at det i dag er observert nye ferske ulvespor i nedre Drangedal.....
     
Bildene her er tatt i Dyreparken i Kristiansand.
9 kommentarer:

 1. Dette er bare sørgelig. Man skulle tro at disse negative holdningene til dette flotte dyret ville dø ut i løpet av en generasjon eller to. Men jeg er usikker. Det er forkastelig at jegere ønsker å utrydde ulven fordi ulv innskrenker deres utøvelse av en hobby. Og det verste er at de ikke vil innrømme det, men later som de gjør det av hensyn til sauebøndene. Rett og slett ynkelig.

  SvarSlett
 2. Flott innlegg, Knut. Jeg er så enig, så enig. Har selv sett vill ulv på nært hold, dessverre ikke i Norge. Du skal lete lenge etter et flottere dyr. Drømmen er å oppleve gråbein i hjemlige trakter.

  SvarSlett
 3. Hej!
  Fint och tänkvärt inlägg, vi har såklart samma problematik här i Sverige. Personligen så tycker jag vargen är fantastiskt fint djur som verkligen skänker en vildmarks känsla till naturen. Oerhört vackra bilder.
  Ha en fin dag!
  /Ingemar

  SvarSlett
 4. Støttes 100 %. Du skriver og sier det så godt at det ikke er stort å tilføye. Det jegerne kaller "dugnad" kaller jeg trofejakt. Den stakkars ulven står vel stiv og utstoppet i stua til en "modig" og stolt jeger vil jeg tro.Forkastelig...

  SvarSlett
 5. Godt innlegg med gode betraktninger.

  SvarSlett
 6. Fullstendig enig! Norsk rovviltpolitikk er dessverre helt bak mål. Jeg har ingen respekt for jegere som jakter på rødlistede arter, for dette er som grov faunakriminalitet å regne, selv om våre myndigheter dessverre tillater nedslakting av fåtallige store rovdyr. Det er faktisk lov å tenke selv og avstå fra slik jakt.

  Mvh Kjetil Havn, ivrig naturfotograf og medlem i FVR.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for mange hyggelige og oppriktige kommentarer fra dere! :)

  SvarSlett