fredag 9. august 2013

En tragisk sommer for storlomen

Storlomen er til tross for manglende fargeprakt en vakker fugl med sine sjatteringer av grått, sort og hvitt. Jeg er så heldig å ha et hekkende par ikke så langt fra der jeg bor og har fulgt godt med på deres levemåte de siste sommerene, jfr. tidligere blogginnlegg. De bildene jeg legger inn nå er alle tatt fra kamuflasjetelt fast montert gjennom sommermånedene i nærheten av reiret (ca. 75 meter) og har ikke medført unormalt stort stress for fuglene da jeg stort sett har beveget meg inn og ut av teltet når lomene har oppholdt seg andre steder. Reirfotografering skal man være uhyre forsiktig med og spesielt med slike forsiktige fugler som storlomen. Å sette opp kamuflasjen andre steder langs vannet er nok et like godt alternativ da lomene søker over et forholdsvis stort område etter føde.
Det ble en sein vår i år og isen lå på vannet mye lenger enn vanlig. 13.mai ble lomene observert rundt den lille holmen der de tidligere har hatt reiret sitt og jeg regnet med at egga straks ville bli lagt. Kan ikke nekte for at et lite stikk av forventning og glede fór gjennom meg med tanke på nye, fine stunder som jeg ville få sammen med lomene. Så satte det dårlige været igang med store nedbørsmengder og da jeg sjekket forholdene 24.mai sto vannet godt over rugeplassen. Om lomen hadde lagt egg er ukjent. Ingen lom var å se og jeg var redd de hadde forlatt området pga oversvømmelsen. 2.juni var lomen tilbake og lå på reiret. Forvirrende tanker i hodet mitt.....lå den på egg som hadde vært oversvømt i flere dager eller hadde den lagt nye egg???
Måtte vente helt til 2. juli før jeg endelig fikk se at alt strevet til lomene hadde båret frukter....nemlig to små nøster som duppet opp og ned i bølgene i kjølvannet til mammaen sin. Så ble rugingen vellykket allikevel! Det ble en flott sommernatt ved storlomvannet. Som ofte før ble det litt urolig søvn i et lite telt med ujevn “madrass” og innpåslitne mygg men pytt, hva gjorde vel det! Lomene hadde jo fått fram to unger. Dessuten ble sommernatten akkompagnert av rugdas merkelige trekk over grantoppene, en ugles mystiske ul fra den mørke lia og natteravnens svingende, monotoniske lyd som om ei trollkjerring satt oppe i åsen og nynnet en evig og uendelig sang om sin make som sprakk da sola kom så aldeles uventet opp over øståsen.
Neste gang jeg besøkte teltet var den 8.juli. Hannen lå rolig på vannet mens maken med ungene ikke var å se. Det tok lang tid før maken kom svømmende i retning den lille holmen der reiret ligger. Men......hvor var ungene? Ingen unger var å se og engstelsen steg mens timene gikk og fremdeles ingen unger viste seg. Da skumringen lydløst listet seg over vannet la lomene seg som vanlig rett på utsiden av holmen der de ble liggende til det igjen lysnet mot en ny dag. Det var bare å avfinne seg med det. Ungene var døde.... Naturen er ubarmhjertelig på så mange måter og hva som var grunnen til at ungene ikke overlevde er ikke lett å si. Sykdom, rovfugl/dyr.... hva vet jeg. Sørgelig var det i alle fall. Storlomen oppholder seg fortsatt ved vannet men vil om ikke lenge trekke ut mot kysten der de kanskje vil overvintre før de forhåpentligvis begge er tilbake neste vår for igjen å begynne på forberedelsene til en ny hekking.....og som alltid.....med ukjent resultat.
Kan føye til at vannet stadig har blitt besøkt av fiskeørn, ofte to stykker sammen. Har bestandig hørt at fiskeørna kun lever av fisk men fikk nylig se at den kom flyvende rett mot de voksne lomene som dukket unna. Nå er jo de voksne lomene altfor store til at fiskeørna kan ta de men kan det være mulig at den kan forsøke seg på ungene?

Bildene er tatt med Canon 5DIII, 300mm2,8 og 1,4x, 2x og faktisk 2x+1,7x så kvaliteten er nok ikke helt på topp. J


Reiret ligger godt skjult i sivet på en liten holme.







Tidlig morgen  ved storlomvannet.

Ungene har endelig blitt klekket.

Hannen kom stadig med altfor stor fisk for de små ungene.



Vannet blir jevnlig besøkt av fiskeørn.

14 kommentarer:

  1. Siterer: "Fiskeørna er den mest spesialiserte fiskespisende rovfuglen vi har. Den lever nesten utelukkende av fisk.
    Bare når fiskeressursene svikter totalt, eller uvær og dårlig sikt i vannet gjør fiskeforholdene vanskelige, kan
    amfibier, insekter, mus og fugleunger tas (Hagen 1952)" Så det er nok fullt mulig at fiskeørna har tatt dei, sjølv om det skjer skjeldan, og det også sikkert er fleire andre som har små fugleunger på menyen i området.

    SvarSlett
    Svar
    1. Akkurat, tusen takk for informasjonen! :)

      Slett
  2. Men så tråkigt med häclningen och ungarna....Naturen är grym ...
    men riktigt fina bilder visar du...njuter i fulla drag av skönheten i omgivning och fåglar.

    SvarSlett
  3. Fine og stemnings bilder fra lomvannet, trist at de ikke fikk frem unger i år

    SvarSlett
  4. Flott observert og fint at det gikk bra med hekkingen, men veldig trist at det allikevel gikk galt med ungene..
    Bedre lykke neste år får en håpe da..
    Storlomen er en vakker fugl, og du leverer en flott og severdig bildeserie her Knut..

    SvarSlett
  5. Nydelige og stemingsfulle bilder du leverer her. Trist at Storlomen fikk fram sine små. Naturen kan oppleves ubarmhjertig noen ganger. Flott skrevet.

    SvarSlett
  6. Verkligen fina och stämningsfulla bilder. men så synd att de miste sina ungar...

    SvarSlett
  7. flott serie av storlomen, nydelig fugl, de små nøstene har mange fiender de første ukene

    SvarSlett
  8. Tusen takk for kommentarene! :)

    SvarSlett
  9. Hei Knut!

    Flott og stemningsfull serie fra storlomens rike. Det er vakre og stolte fugler som dessverre ofte mislykkes med hekkingen sin. Egg/unger er nok utsatt for predasjon fra spesiellt mink og ravn. En annen ting er jo at de gjerne hekker ved gode fiskevann og folk med fiskestang er nok ofte en uvitende årsak til at en del egg blir liggende for lenge uten varme.

    Grattis med nytt kamerahus, håper det svarer til forventningene.

    SvarSlett
    Svar
    1. He, he, - takk for det Jarl Kjetil. Er så fornøyd med kameraet at jeg faktisk vurderer å selge 7D´en. :)

      Slett
  10. Storlomen er fantastisk flott. Trist med ungene. Fin stemning i nr 5.

    SvarSlett
  11. En fin historie fra storlommens tjern, selv om det ble en lei avslutning. Desverre blir det slik visse år. Holder selv på med tre ulike storlomtjern i mine hjemmetrakter. I den ene tjernen ble resultatet en unge, som nå er flyvedyktig. Foreldrene har derimot forlatt ungen, så den får klare seg selv... I det andre tjernet fikk paret ingen unger i år, men det var opp til en halv meter forskjell i vannivå mellom mai og slutten av juni, så det kansje ikke er så merkelig. I det tredje tjernet finnes det to par og begge parene har fått fram to unger hver. Så der har det gått riktig bra i år. Sist jeg var der fikk jeg se 9 (!) lommer som svømte sammen (4 ungfugler).

    SvarSlett
    Svar
    1. Takker for kommentarene Torbjørn og Terje. Interessant det du skriver om lomene i dine hjemtrakter, Terje! :)

      Slett